Thursday, September 29, 2011

Cu ce se ocupa chitara acustica

Chitara acustica este facuta pentru acompaniament. Deoarece are corzi de metal care sa aiba rezonanta ea este folosita pentru a acompania o melodie cu ajutorul acordurilor. Poate fi folosit si ca instrument solistic dar cel mai folosit este pentru acompaniament. Trebuie sa distingem termenii de chitara clasica si chitara acustica. Chitara clasica are o constructie diferita. Cutia de rezonanta este mai mica iar corzile sunt din nailon. Este folosita in principal ca instrument solistic. Tehnica este total diferita.
Sa incep prin a va da cele mai importante acorduri.

Do major 







Re major 



Mi major 
 Fa major


Sol major 



La major 

Si major 

Fa # major











Sib major 










Aceste acorduri trebuie studiate si stiute foarte bine pentru ca ele sunt baza pe care vom cladi. Le studiati in mai intai in formula asta : I-IV-V-I (de ex. do major- DO-FA-SOL-DO). Acelas lucru pentru toate gamele. Exersatile in fiecare zi pentru ca baza trebuie sa fie solida. Exersati jumate de ora o ora doua ore cat timp aveti la dispozitie dar sa le exersati in fiecare zi!
Acum va intrebati cu ce ritm sa le studiati... Parere mea este ca ritmul nu trebuie invatat adica eu sa stau sa va explic de cate ori in sus si de cate ori in jos. Ritmul trebuie sa fie auzit. Si se poate auzi deoarece bataia in jos si bataia in sus au culori muzicale diferite. Adik suna diferit. Cand dai in jos pe corzi suna intr-un fel cand dai in sus pe corzi suna in alt fel. Ritmul trebuie descoperit de catre voi! Dar o sa va ajut! Mai jos va arat ce ritm trebuie sa folositi pentru a exersa aceste acorduri. De ce va las pe voi sa il descoperiti. Pentru ca aveti ureche si vreau sa va dezvoltati auzul si simtul ritmic. Dar trebuie sa ascultati multa muzica ca sa puteti distinge diferite ritmuri si sa le aplicati. Cand descoperiti un ritm luati chitara langa voi si incercatil pana va iese apoi studiati-l ca sa va intre in reflex.

Wednesday, September 28, 2011

Sa incepem cu ceva teorie...

Sa incepem cu teoria elementara pe care tre sa o stiti pentru a invata la kitara.
Partile componente ale unei chitari: 
Corzile unei chitarii sunt : Mi, Si, Sol, RE, LA ,MI(de jos in sus) sau in notatie internationala: E,B,G,D,A,E.
A-LA
B- SI
C- DO
D- RE
E-Mi
F-FA
G-SOL
Apoi avem semnele de alteratie care sunt #-diez si b-bemol. Ce fac fiecare din aceste semne? #-ul urca nota cu un semiton iar b-ul coboara nota cu un semiton. 
        Un alt lucru important pe care trebuie sa il stiti este gama. Ce esste o gama? Gama este o insiruire organizata a 7 sunete de la cel mai grav pana la cel mai acut. Ce este acordul? Acordul este un trison (format din 3 sunete) la distanta intre ele de o terta (adik de exemplu am do mi sol - sar peste o nota). Dar acordurile pot fi formate si din 4, 5 note deoarece sunt acorduri compuse. Acordurile principale sunt formate doar din 3 note.
         Sa vorbim putin despre structura unei game si ce acorduri principale are o gama. Gama este alcatuita din 7 trepte I II III IV V VI VII- de exemplu gama do major: do(I), re(II), mi(III), fa(IV), sol (V), la(VI), si(VII). pe fiecare din acestea se formeaza acorduri deasupra. Dar nu o sa intru mai mult in detaliu acum ci atunci cand vom discuta despre fiecare treapta in parte.
         Pentru a invata sa canti dupa ureche (dar tre sa ai ureche muzicala ca daca nu no sa poti) tre sa incepi cu bazele fiecarei gama.. Baza este ca si scheletul unui om; trebuie sa fie puternic, stabil si fara fisuri. Asa trebuie sa fie si baza pe care o sa ti-o dau eu acum. In orice gama ai acorduri principale si acordurile principale in gamele majore sunt pe treptele I IV si V. Cu aceste 3 acorduri poti sa canti orice melodie.  Pentru a nu te lasa sa stai sa  calculezi care sunt acordurile principale in orice gama o sa ti le dau eu deocamdata in major
Do maj-Do maj, Fa maj, Sol maj
Re maj- Re maj, Sol maj, La maj
Mi maj- Mi Maj, La maj, Si maj
Fa maj- Fa maj, Sib maj, Do maj
Sol maj- Sol maj, Do maj, Re maj
La maj- La maj, Re maj , Mi maj
Si maj- Si maj, Mi maj, Fa# maj
Cam de asta ai nevoie sa sti deocamdata din teorie ca sa incepi. Dar trebuie sa sti pe de rost lucrurile astea. Succes!

Introducere

            Poate ca va ganditi " Inca un blog de lectii de chitara"..... initial nu am vrut sa fac acest blog dar citind unul ditre blogurile care se ocupa de asa ceva ma motivat sa incerc sa fac si eu unul. Sunt multi nestiutori care se cred profesori dar in realitate nu stiu nici o boaba.. Decat zdranganeala invatata de pe youtube si nici aia cum trebuie. Ideea e ca multi nu isi aleg un singur profesor si sunt asa incapatanati ca nu isi aleg nici unu si isi formeaza in cap o ciorba de informatii care este inutila.
             Una din definitiile muzicii... " materie sonora organizata"... nu materie sonora. Poate ca inca nu sti ce metoda sa aplici pentru a invata la chitara. Eu iti pot oferii una dupa care sa poti invata dupa ureche. De ce dupa ureche? pentru ca majoritatea dintre voi care cititi acest blog nu aveti nici macar un minim de cunostiinte de teorie muzicala asa ca o sa vi le prezint eu in cele ce urmeaza doar ceea ce e necesar pentru a invata sa cantati la chitara cu capul nu ca un robot care invata doar niste acorduri de pe net.
            Va urez mult succes in calatoria voastra de a invata la chitara sper ca va pot ajuta si sa va indrum in directia potrivita. Pentru orice nelamuriri sau cereri sau orice altceva puteti lasa un coment si eu o sa va raspund in cel mai scurt timp.